Skót Whisky Régiók
A világban sokfelé készítenek whisky-t, vagy whiskey-t (az előbbi rendszerint a skót és kanadai, az utóbbi az ír és az amerikai márkák írásmódja), ám ennek legnagyobb hagyománya Skóciában van. A gyártók is ott koncentrálódnak legnagyobb számban, ezért bátran kijelenthetõ, hogy a whisky otthona Skócia. Ahol (hasonlóan a magyar borvidékekhez) régiók szerint megkülömböztetik a gyártókat. Az egyes régióknak általánosan érvényes illat és ízbeli sajátosságai vannak; de természetesen mindig vannak kivételek.
Az egyes lepárlókra név szerint lehet rákeresni ITT.
- Lowland
A Lowland whiskyrégió a második legnagyobb területű skót whiskyrégió, de mindössze három whiskylepárló működik benne. Az itteni whiskyket jellemzően háromszor desztillálták, ami lágyabb ízt eredményez. Egy negyedik kis lepárló (a Daft Mill Fife-ban) is működni kezdett 2005-ben, de még nem lépett piacra. Az itt készült whiskyk legjellemzőbb tulajdonsága a lágy íz és a virágos illatok.
- Highlands
A legnagyobb területű skót whiskyrégió. A Highlans régió különálló része az Islands (szigetek), amelyet az Isle of Sky (Sky szigete), Isle od Arran (Arran szigete), Isle of Jura (Jura szigete), Isle of Mull (Mull szigete) és az Orkney Islands (Orkney Szigetek) alkotnak. A nagy terület miatt nem lehet egységes illat és ízvilágról beszélni.
- Speyside
A Spey folyó völgye, ahol a legnagyobb a lepárlók száma egész Skóciában (a lepárlók több mint fele itt van). A világ két legnagyobb mennyiségben értékesített single malt whiskyje – The Glenlivet és Glenfiddich – is innen származik. Édeskés, könnyed, virágos illatú, és összetettebb, sherrys jellegû whiskyk készülnek itt.
- Campbeltown
A Campbeltown whiskyrégió volt valaha Skócia „whiskyfővárosa”. Az 1880-as években legalább 21 whiskylepárló működött itt, ma mindössze három üzemel. Amikor a régió whiskytermelése a csúcson volt, akkor a testes, nehéz, tőzeges whiskyk voltak jellemzők rá. Ezután leáldozott a réiónak, s hosszú ideig a Higland whiskyrégióhoz sorolták, egyedül Springbank őrizte meg világhírét. Glengyle 2004-ben kezdett üzemelni s ezután a Scotch Whisky Association újra önálló régiónak ismerte el.
- Islay
Islay szigete területileg és a lepárlók számát tekintve is kicsi régió, ám mégis külön kell kezelni, mivel jellegzetes illat és ízvilágot képvisel. Nyolc működő whiskylepárlója van, a kilencedik 2005-ben kezdett működni, még nem lépett palackjaival a piacra. Az itt készült whiskyk a legfüstösebbek, ízük telt, illatuk a tenger közelsége miatt sósabb.
További whisky-készítõ országok
- Japán
A japán whisky mintája a single malt skót whisky, bár van példa blended japán whiskyre is. Az árpamalátát égetőkemecében szárítják, nagyon kevés tőzeg adagolásával, a cefrét kisüsti módszerrel párolják. Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a skót típusú whiskey, ha nem Skóciában készül, akkor sokkal gyengébb minőségű, mint a skót whisky, de valójában nincs minőségbeli különbség. Néhány márka: Yoichi, Yamazaki
- Kanada
A kanadai whiskyk általában könnyebbek és lágyabbak. Egy másik közös jellemzőjük a rozsmaláta alkalmazása, ami teljesebb és lágyabb ízhez vezet. A kanadai whiskyt Kanadában kell gyártani, erjesztett gabonaszemek felhasználásával és legalább három évig kis fahordókban kell érlelni. Jogi értelemben a Canadian Whisky, Canadian Rye Whisky és Rye Whisky címkék között nincs különbség atekintetben, hogy milyen arányban használtak rozsot és más gabonafélét. Pl.: Canadian Club
- USA
Az amerikai whiskey alaptípusa a grain whiskey, amelyek összetételében a kukorica (Bourbon whiskey, kukoricawhiskey) és a rozs (rozswhiskey) jelentős szerepet játszik. Lepárláskor általában nem készítenek 80%-nál nagyobb alkoholtartalmú párlatot és a nem kukorica whiskey-t legalább 2 évig érlelik új, belülről elszenesített tölgyfahordóban. A kukorica whiskey is érlelhető. A Bourbon whisky (ez a leggyakoribb amerikai típus, pl. Jim Beam) legalább 51% kukorica felhasználásával kell készüljön. A Tennessee whiskey-t (ez a bourbon egy típusa, pl. Jack Deniel's) a lepárlás után cukorjuharból készített faszénen keresztül szűrik, mielőtt a fahordóban érlelnék.
- India
Az indiai whisky olyan szeszesital, amelyet Indiában whisky néven hoznak forgalomba. Az indiai whisky 90%-a melaszból készül, ezért más országban rumnak hívnák. Újabban India is gyártani kezdett whiskyt malátából és gabonából. Az elõállított mennyiség tekintetében India világelsõ, de kevés az olyan márka, ami minõségben megközelítené más országok termékeit. Pl. Amrut
- Németország
Németországban mintegy három évtizede gyártanak whiskyt a skót, ír és amerikai hagyományokra támaszkodva, főleg single malt, blended és bourbon fajtákat. Használják a whisky, whiskey sőt a whessky megjelölést is, utóbbi a whisky és Hessen szavakkal űzött szójáték az illető lepárló helyére utalva.
Emellett Franciaországban, Oroszországban, Svédországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is található néhány lepárló.