gondolatok a whiskyrõl
2010 október
2010. október 28. - E150a
E150a: Karamell. Akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. A cukor elolvad, és lassan karamellizálódik. Minél tovább tart a folyamat, a karamell annál sötétebb színű lesz. Ipari méretekben általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék, és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható, például a sörökben, barna kenyérben, csokoládékban, süteményekben, brandykben, édességekben és sok whiskykben is. Miért?
Az ok ugyanaz, mint a hűtve szűrés esetében: a vásárlók egy része nem rendelkezik elég információval a whiskyről. Ezért sokan azt gondolják, csak akkor lehet jó minőségű egy whisky, ha intenzív borostyán színe van. Pedig ez nem igaz. Vannak olyan whiskyk, amelyeknek karamell hozzáadása nélkül is sötét a színük (pl. Highland Park), és olyanok is, amelyek világos árnyalatot kapnak a hordós érlelés során (pl. anCnoc), mégis a legmagasabb színvonalat képviselik. Azonban sok gyártó attól tart, hogy a tájékozatlan vásárlók a sötétebb színû termékeket választják, és ezért használnak e150a-t. Meg azért, hogy a termékük mindig azonos színű legyen. Hiszen normális esetben azonos lepárlóban is lehetnek apró eltérések az egyes hordókból kikerülő azonos korú italok színében.
A karamellt sem szeretem! Két okból. Az egyik inkább csak elvi: egy drága, sok évet érlelt prémium italban ne legyen már élelmiszeripari adalékanyag! A másik ok gyakorlati: igaz ugyan, hogy nagyon kis mennyiségben alkalmazzák színezésre a karamellt, de én nem hiszem, hogy nincs befolyással a whisky illatára és az ízére!
A karamell legyen csak az ilyen italok alkotórésze!
Készült: víz, borpárlat, növényi kivonat, cukor, színezék (E 150 a) felhasználásával.
2010. október 27. - kész a film
A filmet a Mozgóképes Stúdió készítette.
2010. október 25. - Hűtve szűrés
Ha kis szennyeződés darabkák látszanak a whiskyben, az nem hiba! Feltehetően ilyenkor nem hűtve szűrt (non chill filtered) whiskyről van szó. Az eljárás lényege, hogy a whiskyt palackozás előtt nulla fok közelébe hűtik és finom szűrőn vezetik át. Ez eltávolítja a desztillálás és a hordóban való érlelés közben a whiskybe került egyes alkotórészeket és megelőzi, hogy víz vagy jég hozzáadása esetén az ital elhomályosodjon. Ez ugyanakkor az illat és íz-anyagok egy részét is eltávolítja. Ezért nem szeretjük! Hogy miért alkalmazza mégis sok gyártó? Mert sok vásárló tévesen a csillogó tisztaságot azonosítja a magas minőséggel. A gyártók pedig egyszerűbbnek tartják a tájékoztatás helyett kielégíteni a kevés ismerettel rendelkezők igényeit. Hogy ne kelljen magyarázkodni: "Az nem hiba, sőt…" Azért szerencsére egyre több gyártó ismeri fel, hogy a prémium italokat fogyasztók közül sokan rendelkeznek mélyebb ismeretekkel. Úgyhogy van elég nem hűtve szűrt ("non chill filtered") single malt. És persze a "hűtöttek" is jók ám. Na de legyen benne inkább minden íz!
Ja, és készül egy kis image-film a Balaton Whisky Club reklámozására, HD minõségben. Még pár nap...
2010. október 22. - Hogyan kóstolok?
Tegnap este kipróbáltam az új poharat, méghozzá a szintén tegnap érkezett mini palackos (0,5 dl.) Glenfarclas 105 whiskyvel. Hogy milyen is ez az ital, azt a második próba után írom majd le. Az 5 cl-t két részletben szoktam meginni, mert egy későbbi alkalommal, más hangulatban, más állapotban, lehet, hogy kicsit másmilyennek érzem, és a két alkalom tapasztalataiból úgy érzem, hogy jobb képet alkothatok az italról. Azt elárulhatom, hogy nagyon ajánlott whisky!
Szóval megkóstoltam, de hogyan? Kezdők figyelem! :-)
Szerintem azért van értelme arról írni, hogy hogyan érdemes kóstolni, mert ha valaki jól csinálja, több élményben lesz része, hiszen több illatot és ízt fog érezni, mint az, aki "csak úgy megissza" a whiskyjét.
Tehát pohár és whisky elő. Tölts ki egy 2-3 cl-es adagot. Tartsd a poharat a fény felé, hogy lássd az ital színét. Az arany, a réz és a borostyán színei keverednek általában. Dönts meg a poharat és forgassd körbe benne a whiskyt. Ekkor olajos jellegű cseppek jelennek meg a pohár falán. A kisebbek a magasabb alkoholfokra, a lassabban lecsurgók a párlat magas minőségére utalnak. Szagolj bele a pohárba. Próbálkozz közelebbről - távolabbról - féloldalasan - épp csak húzd el a poharat az orrod alatt… ahogy tetszik, többféleképpen, mert így tud kibontakozni az összes illat. Vegyél a szádba egy kortyot. Ne sokat! Járassd körbe néhányszor, ízlelgessd, hiszen a különböző ízek a nyelv más-más pontjain érezhetőek. A angol nyelvben erre a "chewing" szót használják. Szóval rágd meg azt a kortyot, majd 4-5 másodperc után nyeld le. Ekkor jön az utóíz, a lecsengés, ami változó hosszúságú, és még itt is előbukkanhatnak új ízek. Az első korty után szerintem tegyél a whiskyhez pár csepp lágy vizet (én szénsavmentes Jana ásványvizet szoktam), az alkoholtartalomtól függően. Egy 40%-oshoz tényleg csak pár csepp, egy 55-60%-os whiskybe viszont akár egy teáskanálnyi is mehet. Ez segít kibontakozni az aromáknak; az angolban erre az "open up" - felnyílik, kinyílik fifejezést használják. Van a dolognak kémiai magyarázata is, de most ebbe nem mennék bele; majd egyszer. Jöhet a következő szaglászás, majd egy újabb korty, míg ki nem ürül a pohár.
Szép befejezés ez egy újabb dolgos nap végén!
2010. október 21. - kóstoló pohár
Mától új pohárból kóstolok, ugyanis megérkezett a GLENCAIRN whisky-s pohár, amit pár napja rendeltem. Szép, hibátlan minőségű és mindenki ilyet használ, aki számít a "szakmában". Ezért gondoltam, hogy én sem maradhatok ki. :-)
Eddig egy hagyományos, hasas konyakos poharat használtam, ami szerintem nagyon jól megfelel a whisky kóstolására is. Na de hát mégiscsak…
A Glencairn pohár dobozán olvasható angol nyelvű feliratot lefordítva bemásolom ide: "A whisky hosszú és fényes történetében sohasem volt egy meghatározott pohárfajta, amit a whisky-világ sajátjának érezhetett volna. Most a skót innováció hagyományait követve megérkezett a Glencairn pohár, amely a whisky-ipar vezető fejlesztőinek tudását és tapasztalatát ötvözi. A formája a hagyományos kóstoló-poharakon alapul, amelyet a whisky keverőmesterek (master blender) és whisky szakértők használnak. A különleges és stílusos forma segíti a single maltok és érlelt blendek élvezetét. Az összeszűkülő száj könnyebb ivást tesz lehetővé, mint a hagyományos kóstoló-poharak, miközben minden aromát a pohár tetejénél koncentrál. Az öblös has segíti a whisky színének jó megítélését, a keskeny talp pedig kényelmes fogást biztosít. Az idő és fáradtság, amit a fejlesztésre fordítottunk 2006-ban elismerésre került, amikor a pohár elnyerte a The Queen's Award innovációs díját."
És ha ez még nem győzött volna meg mindenkit arról, hogy ebből kell kortyolgatni, a doboz másik oldalán még néhány whisky-szaktekintélytől is idéznek:
"Mint egy jó whisky, ez a pohár karakterrel bír." /Richard Paterson, Master Blender, White & Mackay/
"Az új Skót Whisky pohár design-ja a Scotch minőségét fejezi ki, és erősíti annak karakterét." /Campbell Evans, Scotch Whisky Association/
"Remélem, hogy éttermek és pubok is használni fogják, és mintegy szimbólumává válik a jó whiskyk műértő fogyasztásának." /Michael Jackson, Author Consultant Editor, Whisky Magazine/
És ezen kívül még kóstolási tanácsok is fértek a dobozra, de azzal a témával legközelebb foglalkozunk részletesebben, úgyhogy most nem megyek bele. A pohár első bevetése ma este várható, és akkor megmutathatja a gyakorlatban, hogy mennyire is képes kiemelni a whisky karakterét. :-)
Ám mielõtt még bárki azt hinné, hogy reklámozni akrom ezt a poharat, elárulom, hogy nem.Én is pénzért vettem. Szép és jó, de még egyszer mondom: egy hasas konyakos pohár is nagyon megfelel a whisky-kóstolásra.
2010. október 20. - Taliskerek azóta...
Kóstolgatom a "Talisker családot" és idõközben egészen közel kerültek hozzám. Az biztos, hogy létezik egy jellegzetes Talisker illat, ami nekem elsõre kicsit furcsa volt. (Na nem annyira, mint a Loch Lomond, ami második kóstolásra is ázott bõrkabát szagú volt, ezért lehet, hogy mostanában nem lesz harmadik próba.) Szóval felülemelkedtem a kezdeti érzéseken és így mélyebben megismerhettem a Taliskereket.
A 18 éves Talisker már elsõre is nagyon ízlett, nagyon komplex (keksz, pörkölt mogyoró, édes fûszer, bors, maláta és persze tõzegfüst, és még aok minden, amire eddig nem találtam hasonlatot), és nagyon szép egyensúlyban vannak benne a különbözõ illatok és ízek. Drága, de tényleg nagyon jó!
A Talisker Distillers Editionról nem változott a véleményem. Kellemes, elõször édes és gyümölcsös, majd elõbújik a füstös, malátás Talisker íz.
A 10 éves Talisker pedig azt kell mondjam, árkategóriájában nem véletlenül sokak kedvence. Illata és íze el nem téveszthetõ, tõzeges, malátás, valami tengeri lények szagával, ami nem rossz ám. Az illatában érezhetõ egy nagyon gyenge gyümölcsösség, de az ízében semmi édes jelleg nincs. Ez az egyik olyan whisky, aminek mindig kell lenni otthon. És ha gyakrabban iszogatja az ember, akkor sem válik unalmassá. Nem a leg összetettebb aromavilágú, de nagyon karakteres és izgalmas ital.
És mindháromról elmondható, hogy a lecsengésük hosszú és intenzív.
2010. október 17. - Winter Scotch
Itt a honlapon, a receptek között megtalálható a Winter Scotch. Ralph Mitchell whisky-blogger (www.ralfy.com) receptje, amit el is készítek. 10-én raktam befõttesüvegbe aszalt meggyet, aszalt cseresznyét és mazsolát, amit kb. 4 dl. Ballantinessel öntöttel le. Még két hétig rajta hagyom, majd leszûröm és egy 2 dl-es üvegbe fogom tölteni. A gyümölcsök sok whiskyt beszívtak, de remélem legalább 2 dl. lesz, amit le tudok róla önteni. Utána 3 évig akarom a palackban érlelni, és meglátjuk mi lesz.
Eddig ilyen:
A gyümölcsök pedig karácsonyi süteménybe mennek; már várom, hogy ehessem!
Persze ez egyesek szemében méltatlan sors lehet egy whisky számára, de én úgy gondolom, egyrészt egy próbát megér, másrészt ez "csak" Ballantines. Pl. egy Taliskert én sem öntöznék ilyesmire. :-)
2010. október 14. - Az élet víze vízzel.
Whiskyt csak tisztán? Egyesek szerint igen.Viszont a whiskyben lévõ illatmolekulák felszabadulása és az alkoholtartalom között bizonyítottan van összefüggés. Ez annyit tesz, hogy a tömény whiskyhez (különösen a hordó erõsségû/cask strenght - akár 55-58% alkoholtartalmú italokhoz) kevés vizet adva jobban felszabadulnak az aromák. Ezt a szekértõk úgy is mondják, hogy kinyílik ("open up") a whisky. Nem kell nagy mennyiségre gondolni; 2-3 cl. whiskyhez maximum egy kávéskanál; én inkább csak néhány cseppet szoktam tenni.
Az már egy másik történet, hogy pl. egy dram Ballantines másfél dl. szódával kellemes, de az meg higítás nélkül nem az igazi. Nem ugyanaz a kategória, mint a single maltok.
2010. október 12. - Az Élet Víze
A whiskey szó a usquebaugh alakból rövidült, amely jövevényszó az angolban, az ír nyelv uisce beatha és a skót gael nyelv uisge beatha kifejezésből ered, amelyek jelentése az élet vize. Így ez ugyanaz a kifejezés, amit például Franciaországban alkalmaztak a lepárolt mámorító italokra a középkorban: a latin aqua vitae illetve a francia l'eau de vie.
A középkori szerzetesek bélpanaszokra, szélütésre és himlőre egyaránt ajánlották a whisky fogyasztását. Bár ez nem mérvadó, hiszen õk sebgyógyításra többek között kecsketrágyát alkalmaztak.
A mai orvostudomány is kutatja, mire lehet használni a whisky-t, ezért évről évre rengeteg tanulmány születik elsősorban az érrendszeri betegségek: a koszorú ér elzáródás, szívinfarktus, meszesedés megelőzésével kapcsolatban, illetve megfázásos, influenzás tünetek kezelésére is ajánlják. Egyes teóriák szerint napi egy pohár whisky elfogyasztása még hatásosabb a koleszterin szint csökkentésére és így az érrendszeri problémák megelőzésére, mint a vörösbor. Bizonyítottnak tűnik az a feltételezés is, miszerint napi egy pohár whisky kellemesen ellazítja az embert, így csökken a stressz és kiegyensúlyzottabbnak, boldogabbnak érzik magukat, akik az esti vacsora mellé whisky-t is isznak. Ezt könnyû és érdemes is ellenõrizni! Magam is kiterjedt kísérleteket folytatok ezen a téren. :-)
Egyesek szerint a fájó ízületeket is érdemes bedörzsölni erős whisky-vel, ez enyhíti a fájdalmat. Es kötelezõ kipróbálni megfázásos tünetekre a receptek között megtalálható Hot Toddy-t!
2010. október 11. - Whisky Stones
Ötlet azoknak, akik hidegen szeretik a whiskyt (pl. a blendek nyáron jók lehetnek jéggel), de nem akarja felvizezni az elolvadó jégkockával. Nem reklám; érdekességként raktam csak fel.
2010. október 09. - Oxidáció
Ahogy kóstolgatom a Talisker-eket, a 10 éves is egyre jobban tetszik. Már nem érzem furcsának az illatát, de az biztos, hogy eltéveszthetetlen. Azt hiszem, nem véletlenül sokak kedvence.
A 12 éves Highland Parknak meg már több mint fele hiányzik. Érdekes megfigyelni, hogyan változik egy whisky ahogy egyre több levegő éri. Nem lett rosszabb, sőt még összetettebbnek érzem az ízét (bár ebben annak is szerepe lehet, hogy egyre jobban megismerem, ahogy egyre többször kóstolom). És mintha édesebb lenne, mint az elején. Azt, hogy a whisky felbontás után változik, az okosok szerint az ürülõ palacban lévõ egyre töb levegõ miatt fellépõ oxidáció okozza.
Ma vettem 75% kakaómassza tartalmú csokoládét, mert Ralfy az egyik kóstolásában (Talisker Distillers Edition) a youtube-on ajánlotta. Kíváncsi vagyok, milyen lehet egy korty nedűvel. Magában a csoki finom.:-)
2010. október 01. - Drága? Újabb nézőpont.
Korábban azt írtam, hogy nem igazán drága hobbi naponta meginni egy dram whiskyt. Ezt az állítást fenntartom, de nézzük meg, mit is jelent ez más országok, nálunk szerencsésebb lakóival összehasonlítva. Mivel külföldi webshop-ok kínálatát is meg szoktam nézni, látom az árkülönbséget. Például a 12 éves Highland Park (szerintem jó példa, mert szinte mindenhol kapható, átlagos az ára, mégis az egyik legjobb vétel, hiszen nagyon finom) nálunk 11-12 ezer forint, míg a külföldi oldalakon 25-30 angol font, vagy 30-35 euró, vagyis 8-10 ezer forint. Ez az eltérés feltehetően a nálunk nagyon magas jövedéki adó miatt van. És ha ez nem lenne elég a bosszankodáshoz, akkor azt se felejtsük el, hogy például Nagy Britanniában, vagy Németországban (és még hosszan lehet sorolni az országokat) mennyivel magasabban a fizetések, amiből "szegény" whisky-vásárló gazdálkodhat. Nagyon leegyszerűsítve: Angliában egy átlagos vásárló a havi fizetéséből legalább 50-60 palack single malt whiskyt vásárolhat, addig Magyarországon tízet. Azért ez jelentős különbség. Sajnos. És ha így nézzük a dolgot, akkor bizony ez, Magyarországon egy drága mulatság.