Blog, vagy napló a whiskyrõl
2010 november
2010. november 23. - Glenfarclas 105
A hónap elején volt szerencsém találkozni egy mini palackos Glenfarclas 105-el is. Különlegessége a 60%-os alkoholtartalom. Igazi sherrys-hordós karakter, aszalt gyümölcsök és dió illatával. Az íze igazán egy kis víz hozzáadásával telejesedik ki, enyhén édes, malátás, cseresznyés lágy összhatással. A lecsengése közepesen hosszú, enyhén kesernyés.
Mély borostyán színével, olajos állagával és intenzív illatával-ízével egy ajánlott whisky, de azért a lepárló 15 éves italával nem versenyezhet.
Szerintem.
2010. november 22. - Scapa 12 years old
November első felében sok dolgom volt, ezért nem ítram ide, de azért kóstoltam egy-két whiskyt. Az egyik a 12 éves Scapa volt, Orkney szigetéről. Itt található Skócia két legészakabbra működő lepárlója, a Scapa és a Highland Park.
A 12 éves Scapa illatában meggyes sütire, dióra emlékeztet és az ízében is ezek a jegyek jelennek meg, és emellett édes. Ennél édesebbnek eddig talán csak a GlenDronach Sauternes-t éreztem. A lecsengés nem túl hosszú. Igazából kellemes whisky, de valamivel magasabb alkoholtartalom (csak 40%-os) és még négány év a hordóban biztos, hogy emlékezetesebbé tenné.
Szerintem.
2010. november 21. - Glendronach kóstoló
Glendronach kóstolót tartott a Whiskynet.hu november 19-én, Budapesten. Ez már a harmadik általuk szervezett whisky kóstoló volt, de most először sikerült elmennem. Előre bocsátom, hogy megérte.
Amúgy lényegében egyetértettünk Fezminnel (akivel az egyik fórumon ismerkedtem meg, a kóstolón pedig személyesen is találkoztunk) az egyes italokat illetően. Az én esetemben azonban nem volt igazi tétje a választásnak, hiszen én most nem akartam vásárolni közülük.
- A 12 éves nem rossz, sherrys hordós, de semmi extra.
- A virgin oak és a sauternes teljesen más karakter (ugye nem sherrys hordó). Előbbi nagyon friss, zöld növényes jegyekkel (eszembe jutott róla a 10 éves Bushmills malt fa lombjára emlékeztető illata); kellemes, de dem fogott meg igazán.
- A sauternes nagyon édes és közben savanykás-boros jellegű. Nem véletlenül, hiszen desszertboros-hordós utóérlelésű. Érdekes, de nem az én világom.
- A 15 éves igazi klasszikus sherrys hordós whisky. Aszalt gyümölcsök, pörkölt mogyoró-dió; és tényleg ott a gumi illat. :-) Olyasmi, mint a 15 éves Glenfarclas (de emlékeim szerint az azért árnyalatnyit komplexebb; érdekes lenne egyszer egymás mellett kóstolni őket).
- A 18 éves ugyanez a karakter, de kicsit visszafogottabb.
- A tawny port nagyon jó. A sherrys karakterre rárakódik a portóis utóérlelés különleges adaléka. Igazán harmonikus.
Hazafelé persze én is a azon vívódtam, hogy akkor melyik is a nyerő. A 15 éves mellett tettem le a voksomat, mert nagyon komplex és intenzív. A 20 éves tawny port csak hajszálnyival maradt le, és hát azért majdnem kétszer annyiba kerül.
Végül is egy kiürült palackkal gazdagodtam; így legalább pár csepp
erejéig szagolgathatom még, milyen is a 15 éves. :-)
2010. november 20. - whisky reggelire
Elkészült a Winter Scotch, amiről korábban írtam. A Ballantines-be áztatott aszalt gyümölcsök egy részéből pedig sütemény készült. Mondjuk, hogy Winter Scotch Piskóta. Készítésének leírása a receptek között megtalálható.
A sütés során az alkohol egy része elpárolog, de azért egy kevés marad, az íz pedig bearanyozza a reggelit. :-)